Smakupplevelser och välmående – Escamar Seafood Oy


Escamar Seafood Oy utvecklar, framställer, förädlar och marknadsför förädlad färsk fisk efter konsumenternas behov och krav. Produktfamiljen SJØs förädlade färska fisk erbjuder konsumenterna en smidig vardag, smakupplevelser och välmående.

ESCAMAR SEAFOOD OY

Grundat: 1992 (Kuopion Kalatukku; blev Escamar Seafood Oy 2017)

Hemort: Kuopio

Omsättning: 86 MEUR (2022)

Anställda: 78 (2022)

Mänsklighet och passion: ”Fantastiska fiskar”


På Escamar är vi nästan 80 personer på produktionsanläggningen i Kelloniemi i Kuopio: kvinnor och män, unga och veteraner, stora och lite mindre, lugna och temperamentsfulla.

Det som förenar oss är att vi alla har en passion för fisk. Hjärtat är med i allt vi gör och vi är stolta över våra gemensamma prestationer.

Vi vet vad äkta fisknjutning är och är redo att göra vårt bästa för att se till att vår kompetens och våra kunskaper förmedlas till matbordet.

Vi önskar er njutbara stunder med våra högkvalitativa fiskprodukter!

Där allt började: Kuopion Kalatukku Oy


Escamar Seafood Oy har sina rötter i norra Savolax. Företagets berättelse kan sägas börja år 1992, då Siilinjärvi-bon Antti Räsänen, född 1966 i Tuusniemi, grundade Kuopion Kalatukku Oy.

Räsänen var fiskare i hela sitt liv. Den entusiastiska lilla killens fiskfångst blev med tiden bara något större. Räsänen studerade vid Statens fiskeriläroanstalt och inledde sin karriär som fiskförädlare som drygt 20-åring då han grundade en laxdamm i Tuusniemi. Räsänen siktade allt högre i takt med att verksamheten växte och år 1992 grundade han Kuopion Kalatukku, som fortsatte förädla fisk och etablerade en riksomfattande parti- och detaljhandel för fisk.

Mot större vatten: Kuopion Kalatukku Oy blev Apetit Kala Oy


Savolax-företaget växte snabbt och hanterade och förädlade fisk i många olika former redan år 2000. Sortimentet bestod av färsk och fryst inhemsk och utländsk fisk samt skaldjur och rom. Det innehöll också sill- och strömmingsprodukter och beredda fiskmaträtter. Fisken röktes, glödstektes och gravades också. Totalt fanns det 160 olika produkter. Produkterna såldes i detaljhandeln såväl över disk som under den egna beteckningen Kalatori enligt shop-in-shop-principen. Kuopion Kalatukku hade en avsevärd, drygt tioprocentig andel av fiskhandeln på dagligvarumarknaden.

På tolv år växte fiskemästare Räsänens Kalatukku till det största fiskförädlingsföretaget i Finland. Bolagets produktionsanläggning och huvudkontor låg i Kuopio och försäljningskontoret, lagren och fiskbehandlingslokalerna med sina förpackningslinjer låg i Vanda. År 2003 omsatte bolaget omkring 40 miljoner euro och hade 250 anställda. Det hade över 50 Kalatori-butiker främst i Prisma-butiker och S-Market-butiker på över 30 orter.

År 2004 sålde Räsänen mer än hälften av sin aktiestock i bolaget till Lännen Tehtaat (nuvarande Apetit Oyj) genom ett aktiebyte. När Kuopio-företaget blev en del av det börsnoterade bolaget bytte det namn till Apetit Kala Oy, och Antti Räsänen blev den näst största personägaren i Lännen Tehtaat. Sommaren 2006 sålde Räsänen resterande aktier i bolaget till Lännen Tehtaat.

En modern fiskförädlare: Apetit Kala Oy blir Escamar Seafood Oy


Sommaren 2017 sålde Apetit Oyj sin fiskverksamhet till norska Insula AS. I samband med affären övertog Insula Apetit Kalas fiskförädlingsverksamhet i Kuopio, och i början av november 2017 fick det nya företaget namnet Escamar Seafood Oy. Escamars produktfamilj SJØ lanserades i april 2019.

Norska Insula grundades 2015 och ägs av norska Kverva AS, ett investmentbolag inom fisksektorn. År 2019 omsatte Insula 600 miljoner euro och hade 1 100 anställda. Insula har 22 produktionsanläggningar i Norden och över 1 000 olika seafood-produkter. Som en del av Insula kommer Escamar Seafoods fiskverksamhet att utvecklas till en helt ny nivå.

År 2022 omsatte Escamar Seafood Oy 86 miljoner euro och 3 600 ton fisk behandlades vid produktionsanläggningen i Kuopio. SJØ-sortimentet innehåller kvalitativa, mångsidiga och lättanvända fiskprodukter som uppfyller den upptagna konsumentens krav. Huvudproduktgrupperna är varm- och kallrökta produkter, gravade och marinerade fiskprodukter, portionsbitar och färsk fisk.