Makunautintoja ja hyvinvointia - Escamar Seafood Oy


Escamar Seafood Oy kehittää, valmistaa, jalostaa ja markkinoi kuluttajien tarpeet ja vaatimukset täyttäviä kalatuotteita. Escamar Seafoodin SJØ-tuoteperhe tarjoaa kuluttajille arjen sujuvuutta, makunautintoja ja hyvinvointia.

ESCAMAR SEAFOOD OY

Perustettu: 1992 (Kuopion Kalatukku; Escamar Seafood Oy:ksi 2017)

Kotipaikka: Kuopio

Liikevaihto: 86 MEUR (2022)

Henkilöstö: 78 (2022)

Ihmisläheisyys ja intohimo: ”meleko hyvvee kalloo”


Meitä escamarilaisia on Kuopion Kelloniemen tuotantolaitoksella lähes 80 henkilöä: naisia ja miehiä, nuoria ja konkareita, isoja ja vähän pienempiä, rauhallisia ja temperamenttisia.

Meitä yhdistävä tekijä on se, että jokainen meistä suhtautuu kalaan intohimolla. Olemme sydämellä mukana siinä, mitä teemme ja ylpeitä yhteisistä aikaansaannoksistamme.

Me tiedämme, mitä on aito kalanautinto ja olemme valmiita tekemään parhaamme sen eteen, että ammattitaitomme ja osaamisemme välittyy ja maistuu ruokapöydässäsi.

Mistä kaikki sai alkunsa: Kuopion Kalatukku Oy


Escamar Seafood Oy:n juuret ovat Pohjois-Savossa. Yrityksen tarinan voidaan katsoa alkaneen vuonna 1992, kun siilinjärveläinen, Tuusniemellä vuonna 1966 syntynyt Antti Räsänen perusti Kuopion Kalatukku Oy:n.

Kuopion Kalatukun perustaja Räsänen oli kalamies koko ikänsä. Innokkaan pikkupojan kalasaaliit vain vaihtuivat ajan kuluessa hiukan isommiksi. Räsänen opiskeli Valtion kalatalousoppilaitoksessa ja aloitti kalanjalostusyrittäjänä vähän yli 20-vuotiaana Tuusniemelle perustamallaan lohilammikolla. Kun toiminta kasvoi, kasvoivat myös Räsäsen tavoitteet: vuonna 1992 perustettu Kuopion Kalatukku jatkoi kalan jalostamista ja aloitti kalan maanlaajuisen tukku- ja vähittäiskaupan.

Suuremmille vesille: Kuopion Kalatukku Oy:stä Apetit Kala Oy:ksi


Ripeässä kasvuvauhdissa ollut savolaisyritys käsitteli ja jalosti kalaa monissa eri muodoissa jo vuonna 2000. Tuotevalikoimaan kuuluivat tuoreet ja pakastetut kotimaiset ja ulkomaiset kalat sekä äyriäiset ja mädit. Valikoimaan kuului myös silli- ja silakkatuotteita ja kalaeineksiä. Kalaa myös savustettiin, hiillostettiin ja graavisuolattiin: yhteensä tarjolla oli 160 erilaista tuotetta. Tuotteiden myynti hoitui vähittäiskaupoissa sekä tiskitavarana että oman Kalatori-nimikkeen alla shop-in-shop-periaatteella. Kuopion Kalatukulla oli hallussaan merkittävä, reilu kymmenen prosentin siivu päivittäistavaramarkkinoiden kalakaupasta.

Kalastusmestari Räsäsen Kalatukku kasvoi 12 vuodessa Suomen suurimmaksi kalanjalostusyhtiöksi. Yhtiön tuotantolaitos ja pääkonttori olivat Kuopiossa, ja myyntikonttori, varastot ja kalankäsittelytilat pakkauslinjoineen Vantaalla. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2003 noin 40 miljoonaa euroa, ja se työllisti 250 henkeä. Yhtiöllä oli yli 50 Kalatori-myymälää lähinnä Prismoissa ja S-marketeissa yli 30 paikkakunnalla.

Vuonna 2004 Räsänen myi osakevaihdolla yli puolet yhtiönsä osakekannasta Lännen Tehtaille (nykyisin Apetit Oyj). Kun kuopiolaisyritys siirtyi pörssiyhtiön osaksi, sen nimi muuttui Apetit Kala Oy:ksi, ja Antti Räsäsestä tuli Lännen Tehtaiden toiseksi suurin henkilöomistaja. Kesällä 2006 Räsänen myi loputkin yhtiön osakkeista Lännen Tehtaille.

Moderni kalanjalostaja: Apetit Kala Oy:stä Escamar Seafood Oy:ksi


Kesällä 2017 Apetit Oyj myi kalaliiketoimintansa norjalaiselle Insula AS:lle. Kaupassa Insulalle siirtyi Apetit Kalan kalanjalostustoiminta Kuopiossa, ja marraskuun alussa 2017 uusi yritys sai nimen Escamar Seafood Oy. Escamarin oma SJØ-tuoteperhe lanseerattiin huhtikuussa 2019.

Norjalainen Insula on perustettu vuonna 2015, ja sen omistaa norjalainen kalaliiketoimintasektorin sijoitusyhtiö Kverva AS. Insulan liikevaihto vuonna 2019 oli 600 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 1100. Insulalla on Pohjoismaissa 22 tuotantolaitosta, ja sen tuotevalikoimassa on yli 1000 erilaista seafood-tuotetta. Osana Insulaa Escamar Seafoodin liiketoimintaa tullaan kehittämään aivan uudelle tasolle.

Escamar Seafood Oy:n liikevaihto oli vuonna 2022 86 miljoonaa euroa, ja sen Kuopion tuotantolaitoksella käsiteltiin 3 600 tonnia kalaa. Escamarin SJØ-tuotevalikoimassa on laadukkaita, monipuolisia, helppokäyttöisiä tuotteita, jotka vastaavat kiireisen kuluttajan vaatimuksiin. Päätuoteryhmiä ovat lämmin- ja kylmäsavustetut, graavisuolatut ja marinoidut kalatuotteet, annospalat ja tuorekala.